Новини

Хліб без хімії !

13-08-2019, 17:31 48 Новини

Більшість людей скептично ставляться до фраз : «натуральний склад …» або «не містить добавок , покращувачів і .т.д…» і коли чують , що ми виготовляємо хліб на заквасці , багато хто думає , що це черговий термін , що приховує неабияк «захімічений» склад . Давайте розберемося , що таке хлібна закваска .

Борошно , вода і багато терпіння !

 

Для приготування закваски , потрібно дотримуватись деяких правил , а саме :

-          Чистоти і порядку ;

-          Дотримання температурного режиму в приміщенні , без наявності протягу ; ( за цим стежать працівники виробництва )

-          Гарний настрій на роботу :)

 

Для приготування закваски ми використовуємо діжки з особливих порід дерева , які допомагають сприяти процесу бродіння закваски . Потім в них замішуємо борошно , світлий солод , та воду потрібної температури . Далі закваску потрібно певний час ретельно вимішувати . Та уважно слідкувати за тим , щоб закваска не опадала , оскільки вона більше не в зійде , і втратить силу бродіння . В результаті чого тісто буде погано бродити , зміниться смак , та почнуть утворюватись кислоти .

 

Дуже важлива температура приготування закваски . Все залежить від борошна , чи витримає воно відповідну температуру. Якщо борошно високої якості , то готувати закваску можна при більш високій температурі , в результаті чого у хліба буде м’яка скоринка , а сам хліб буде більш пишним і довше збережеться м’яким. У кожного сорту борошна в особливому інтервалі температур відбуваються процеси , що формують смак хліба . Якщо температура не відповідає цьому інтервалу , то смак змінюється : або він буде кислим , або без характерного смаку кислого яблука.

 

 Житній солод –це пророщені , висушені і змелені житні зерна . При певній температурі солод підсолоджує закваску і надає їй характерний смак.

 

 Кмин надає хлібу характерний смак . Також він затримує бродіння . Якщо кмину буде занадто багато , закваска і хліб вийдуть пряними гіркими .

Для випічки хлібу необхідні цукор та сіль . Обидва цих компонента беруть участь в формуванні смаку хлібу . Цукор і сіль прибирають з закваски та тіста кислоту . Цукор сприяє бродінню , а сіль затримує бродіння . Якщо в тісті частка цукру буде недостатньою , то хліб гірше підрум’яниться і не отримає характерний шоколадний колір.

Приготування закваски займає не менше 2-3 днів ! При цьому аромат отриманої закваски змінюється в процесі її дозрівання , від « досить неприємного » на початку , до складної комбінації з виразним кислуватим і фруктовими запахами ,завдяки чому буде виготовлений в кінцевому підсумку хліб . Таким чином виходить дуже смачний хліб на заквасці з м’яким м’якушем і хрусткою скоринкою , який довго зберігається.
Хліб без хімії !
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Copyright © 2016-2019 Рижський Хлiб. Всі права захищені. Копіювання матеріалу строго заборонено.
Закрити